Stuur naar een bekende

TIPS! Voor besparing op verlichting

Ga direct aan de slag met onderstaande maatregelen!

• Doe het licht uit bij het verlaten van een ruimte
Het is een fabeltje dat het uit- en weer aandoen van een lamp meer energie kost dan de lamp aan laten. De zuinigste lamp is een lamp die uit is.

• Voldoende daglicht? Dan geen kunstlicht
Vaak doen we uit gewoonte het licht aan, probeer daarbij stil te staan.

• Maak iemand verantwoordelijk
Benoem een energiecoördinator die er op let dat er geen onnodig licht brandt. Deze coördinator doet ook voorstellen voor maatregelen en houdt het onderwerp voortdurend onder de aandacht van directie en medewerkers. En wie doet als laatste het licht uit? De schoonmaakdienst, de beveiliging of de medewerker die als laatste het pand verlaat? Maak hier afspraken over.

 Plaats bewegingssensoren
Het automatisch in- en uitschakelen van licht verhoogt het gemak, oogt luxe en bespaart de nodige energie. Toepasbaar voor alle soorten verlichting. 

• Schakel buitenverlichting op lichtsensor én bewegingssensor
Buitenverlichting met alleen een lichtsensor of tijdklok klok brandt ’s nachts continu. Springt het alleen aan bij beweging, dan bespaart dit uiteraard energie. Plaats daarom ook een bewegingssensor.

 Schakel reclameverlichting op tijdklok en lichtsensor
Voorzie reclameverlichting buiten van een tijdklok en eventueel van een lichtsensor, dan brandt deze alleen als het echt nodig is.

• Schakel koelcelverlichting via deurschakelaar
Door het licht te schakelen via de deur van koel- en vriescellen wordt voorkomen dat het licht onnodig blijft branden. Dit verhoogt het gemak (met volle handen of karren is het vaak lastig het licht handmatig uit te doen) en bespaart energie van zowel verlichting als koeling.

• Vervang lampen tijdig
Hoewel lampen in de loop van de tijd minder licht geven, verbruiken ze evenveel stroom. Vervang daarom ruim voor het einde van de opgegeven levensduur alle lampen in één keer. Dit levert meer licht op en verkleint de kans dat lampen kapot gaan. Vraag uw leverancier naar het beste moment voor deze vervanging in één keer.

• Maak armaturen schoon
Schone verlichting geeft meer licht en gaat langer mee. Maak armaturen, lampen en lichtsensoren daarom minstens één keer per jaar met lauw water en een sopje schoon.
Leg in het onderhoudsplan vast, op welk moment in het jaar de verlichting wordt schoonmaakt en bepaal in welk jaar de verlichting wordt vervangen. 

Verlichting

 Laat u inspireren door nog meer energiezuinige verlichtingstips!